Op 14 juni werd de pinck terug gevaren naar Egmond. De mast werd gestreken en om 9.10 uur gingen de landvasten los. Na een voorspoedig vaart kwam om 15.40 uur de “Claes Teunisz.” aan op het Egmondse strand. Daar stond de walploeg klaar met bootwagen en de nieuwe trekker. Het droog trekken, extra hoog, i.v.m. het opkomende water ging prima. Kundig werd de wagen tegen de voorsteven aangereden, de lierkabel en het blok (katrol) werden aangebracht en de pinck werd er opgelierd. Een trekker chauffeur in opleiding reed het hele spul naar boven. Daar werd alles goed afgespoten en het spul naar binnen gereden. Daar namen we een spatje.
De volgende dag, woensdag 15 juni, het spul weer naar buiten de lijnen weer goed gelegd en de pinck uitgeruimd. Alles weer in orde gemaakt voor zaterdag 18 juni, de mini visserijdag voor onze loods.
Maar deze woensdag was er meer te doen: Iemand van de dorpsvereniging “Egmond Parel aan zee” was bezig een dertigtal portretten van tijdens WO I omgekomen vissers op te plakken tegen de ramen van onze loods. Dit in het kader dat het dit jaar 100 jaar geleden is, dat het vissersmonument in het begin van het dorp werd onthuld. Tijdens WO I liepen de visprijzen enorm op en namen de Noordzee vissers, ondanks het mijnen en onderzeeboot gevaar het risico om te gaan vissen. Van Egmond kwamen er meer dan 95 personen om. Andere Noordzeevissersplaatsen hebben soortgelijke verhalen en slachtoffers aantallen.
Bij het monument was op 17 juni een plechtige herdenking, gevolgd door een herdenkingsdienst in de Oud Katholieke kerk. De foto’s zijn aan de buitenzijde te zien. Het bij behorende boekje is ook bij ons in de loods te koop als we op woensdag en zaterdagmorgen open zijn. En in de maanden juli en augustus ook op vrijdagavond van 19 tot 21 uur.
Zaterdag 18 juni: Vroeg op, voor achten de pinck er weer uit, aan de voor/zijkant van de loods neergezet en de masten op gezet en getuigd. Omdat de Egmondse visserijdag is afgelast hebben wij dit voor/bij onze loods georganiseerd. De lege loods werd het goed aangeveegd, er werd ruimte gemaakt voor het Shantykoor de “Derper Zâalnêelden” en er werden stoelen neergezet. Ze traden twee maal een klein uur op. Het trok veel belangstelling en hopelijk kunnen we het volgend jaar herhalen met wat extra publiciteit vooraf.
Verder zijn we opzoek naar wat jongere vrijwilligers, bij voorkeur mensen, man/vrouw, die zich ook kunnen inzetten op door de weekse dagen.