De Egmonder Pinck "Claes Teunisz"

EGMOND AAN ZEE – LOWESTOFT


Bekijk de foto's

Historische overtocht van de Egmonder Pinck Claes Theunisz, replica uit 1670, naar de Engelse plaats Lowestoft op 4 juli 2011.

Afstand: Lowestoft � IJmuiden 102 zeemijlen (200 km)
Snelheid: 7 zeemijlen per uur
Motorvermogen: 63 PK merk Caterpillar
Gemiddelde leeftijd bemanning: 68 jaar
Schipper: Leo Wassenaar
Bemanning: Chiel Zwaanswijk, Frans van der Haagen, Hans Engeln en Cor Blok

(lees meer)

Trip naar Lowestoft

Zoals eerder op de website kenbaar is gemaakt, is de afgelopen week de “Claes Teunisz.” naar Lowestoft geweest. Het vertrek stond gepland op maandag 4 juli. Op zaterdag werd de pinck in orde gemaakt, maandagmorgen om 6.45 uur vertrokken we uit de loods en op het strand werd de mast opgezet. Om 7.40 uur gleed de pinck van de wagen en kon koers gezet worden op de boei IJ 7, waar de ontmoeting met de oude, maar nog zeer actieve reddingboot Johanna Louisa plaats vond. Gezamenlijk voer men naar Lowestoft, alwaar ze dinsdagmorgen om 4 uur ’s nachts (Nederlandse tijd) aankwamen. De terugtocht was op donderdagmorgen gepland, maar door de daar staande harde zuidenwind moest het vertrek 2 dagen worden uitgesteld.

Zaterdagmorgen om 5.20 uur (Nederlandse tijd) gingen de trossen los. Koers werd gezet richting IJmuiden. Was de wind in Lowestoft teruggelopen tot ca. zuidwest 3, op zee nam de wind toe tot zuidwest 5. De aankomst te Egmond werd omstreeks 22.30 uur verwacht, maar de wind nam toe tot zuidwest 6. De walploeg was in tweestrijd, moesten we de wagen en trekker op het strand zetten of niet? Even na 20.00 uur was er telefonisch contact met de Johanna Louisa, er was besloten rechtstreeks naar IJmuiden te varen, dus niet aan te landen bij Egmond. Er werden auto’s geregeld om de bemanning op te halen. Om 22.30 uur lag de “Claes Teunisz”. aan de steiger van de KNRM. Er werd nog even wat nagepraat, toen op huis aan om er een boerennacht van te maken.

Over enige dagen volgt een impressie van de bemanning op deze website.

Contact opnemen

Als u contact met ons op wilt nemen kan dat via e-mail. Overige contactgegevens zijn ook beschikbaar.